ЗАВРШЕН КУП КРАЉА ПЕТРА И КАМПАЊА ОЧИСТИМО СВЕТ
22.09.2013




Седамнаест такмичарских екипа из пет градова Србије, протеклог викенда,  успешно савладало задатке из орјентације на непознатом терену. Општина Палилула и ове године подржала активности младих у извиђачкој организацији. 
Куп „КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“, 29.екипно орјентационо такмичење извиђача Србије, одржано је на теренима Белотинца крај Ниша од 20-22.септембра. Ову традиционалну активност извиђача успешно је организовао одред „Краљ Петар-Први“, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу.

Извиђачи организовани у 17 такмичарских екипа из 5 градова Србије, од којих је 11 екипа било из Ниша, такмичили су се у извиђачким дисциплинама у орјентацији на непознатом терену, сигнализацији, првој помоћи, савлађивању препрека. По речима Момчила Петковића, на 29. екипном такмичењу Србије “Куп Краља Петра Првог” учесници су показали боље резултате у односу на претходне године. Од старијих извиђача најбоља је била екипа “Пантери”, из одреда извиђача “Радомир Јовановић Чоче” - Бор. Екипа “Валкиријана” из одреда “Џука Динић” освојила је друго место а екипа “Феникс” из одреда “Лола” Ниш заузела је треће место.

Екипа “Лептирице” из одреда “Лола” освојила је прво место, екипа “Шкорпије” из одреда “Ђорђе Симеоновић” – Зајечар била је друга а треће место је припало “Белим вуковима” из одреда “Јосиф Панчић – Ниш”.

Награде најуспешнијим учесницима такмичења, пехаре и медаље, које се одвијало у више категорија (млађи извиђачи и планинке, старији извиђачи и старије планинке) уручили су Милош Стојиљковић, члан Већа општине Палилула и Момчило Петковић, старешина одреда извиђача. Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис организовала је на овом извиђачком купу завршне активности еколошке кампање „„Цлеан уп тхе Wорлд - Очистимо свет 2013“, која ове године носи поруку: „Заједно можемо показати да наши локални напори имају значајан, глобални, утицај на животну средину“ а општина Палилула промовисала је међународни пројекат „Живимо зелено“. „Оваква такмичења, по речима Милоша Стојиљковића, члана општинског Већа Палилуле,промовишу здраве начине живота и очување наше животне средине.

Градска општина Палилула у Нишу остварује добру сарадњу са организацијама цивилног друштва. Са извиђачком организацијом развија и партнерске односе око реализације програма и пројеката за младе у Спомен парку Бубањ. На територији ове нишке општине раде три одреда извиђача: „Ђука Динић, „Краљ Петар Први“ и одред поречана Школски брод „Јадран“. (ЕКОполис мрежа, Д.В.)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - Facebook